Otroška trgovina s stilom

Kot staršem nam je nakup otroških čevljev izredno pomemben. Prava obutev pomeni dober razvoj noge, če pa je vizualno privlačen, pa to pomeni veselje in srečo v otroških očeh. Vendar je v ozadju pomembno, da ne obsojamo čevljev zgolj po videzu, saj je to po navadi zavajajoče. Tako se moramo naslednjič, ko vidimo tisti prisrčni par otroških čevljev, ustaviti in vprašati - kaj sploh kupujem?

Seveda je tako za otroke kot za odrasle najbolje, da se čim več gibamo bosi. Na tak način najbolj krepimo mišice in omogočamo naravni razvoj stopala. Ker pa naši otroci ne morejo celo leto naokoli tekati bosi, saj je potrebno stopala zaščititi pred različnimi vplivi, je potrebno otrokom omogočiti obutev, ki podpira razvoj stopala na naravni način. Takšna je obutev, ki ji nadenemo oznako Bosanoga. Bosonoga obutev je obutev, ki posnema boso nogo, to pomeni, da ja mehka s tankimi podplati, dovolj široka in nima lokov, ki bi prisilno delovali na napačen razvoj noge. Na trgu je veliko izdelkov, ki so predstavljajo za bosonogo obutev, vendar jih veliko od tega ne ustreza normativom temu tipu obutve. Prepogosto pozabljamo, da so ključni so tudi materiali, kjer moramo biti pozorni, da so naravni in ne vsebujejo kemikalij, ki skozi proces znojenja prehajajo v telo. To so vsi čevlji različnih znamk, ki posnemajo boso nogo hojo.

Takšni čevlji ustvarjajo podobne občutke in podobe kot, ko hodimo bosi, kar omogoča pravilen in naraven razvoj otroških stopal. S tem se uradno strinjajo tudi vsi ortopedi, ki so si enotni, da morajo otroci hoditi bosi čim več časa. Ker pa je še vedno treba zaščititi njihove občutljive nožice, je potrebno, da jim zagotovimo primerno obutev, ki ne bo ovirala njihovega naravnega razvoja stopal.

Pomembno pri nakupu čevljev, ki so narejeni po principu Bosa noga je, da upoštevamo naslednje:

POPOLNOMA RAVEN PODPLAT BREZ “PLATFORME” ALI PETE.

Da je obutev s popolnoma ravnim podplatom, je pomembno, da se izognemo spreminjanju težišča, saj to posledično vpliva na otrokovo ravnotežje. Če pojasnim; peta potisne otroško telo naprej, kar pomeni, da se otrok nagiba nazaj, da se uravnoteži, to pa povzroča nepotreben dodatni pritisk na hrbtenico.

BREZ PODPORE PETE

Peta je mišica, ki mora delati tako kot katerakoli druga mišica, če se želi razviti in okrepiti. Če bomo pri otroku to podpirali, to pomeni, da bomo ta razvoj ustavili in preprečili, da bi se mišica razvijala in rastla. Kar je napačno, saj mora za pravilno delovanje, biti tudi naša peta močna in fleksibilna.

ŠIROK PROSTOR ZA PRSTE

Pomembno je, da ima otroška obutev več prostora za njihove male prstke. Razlog leži v tem, da ko stopamo na tla, se naši prsti naravno razširijo, kar daje stabilizacijo našemu stopalu. Zato je nujno predvsem pri otrocih, da je prostor v čevljih dovolj širok, da to omogoča in na noben način ne stiska prstkov. Če je prostor ožji, lahko to oblikuje stopala, kar v določenih primerih povzroči dolgotrajne težave.

PRILAGODLJIV PODPLAT

To je namenjeno, da svojim malčkom zagotovimo naravno hojo in zmanjšamo možnost spotikanja na raznih površinah. Seveda, ne želimo, da bi se naši malčki pri padanju poškodovali. Prav zato je pomemben prilagodljiv podplat, ki je zelo fleksibilen in omogoča usklajevanje otroških nogic in novih copatk.

TANEK PODPLAT

Tanek podplat simulira številne konce živčevja, kar omogoča povezavo s tlemi. To povzroča boljše ravnotežje, da se naši malčki lažje gibajo, pri tem pa ne pride do padcev.

LAHKA OBUTEV

Pomembno je, da je otroška obutev lahka, saj v primeru težke, to vpliva na naravno težišče in posledično na ravnotežje otrok. Da sploh ne omenjam, da težka obutev pomeni težavno hojo za drobne otroke.

DOBRO PRITRJEN ZGORNJI DEL

Zgornji del mora biti na nogo pritrjen dobro, da se otroška nogica ne premika po čevlju. Samo premikanje povzroča, da se prsti podzavestno primejo na podplat, kar pa obremenjuje telo.

Problem, ki se za marsikaterega starša pojavi pri nakupu obutve, ki posnemajo boso nogo, je sama cena čevljev, saj so le ti malenkost dražji. Sama sem zagovornica, da je potrebno za čevelj dobre kakovosti, dati več. To pa drži predvsem pri nakupovanju otroške obutve. Otroci se razvijajo. In ko se otroci razvijajo, je pomembno, da jim nudimo kar se da najboljši razvoj. Pa če je to razvoj značaja, hrbtenice ... ali pa stopal. Vsaka izmed teh stvari je čisto enako pomembna, zato jim moramo nuditi največ. Ko pa se pogovarjamo glede cen bosonoge obutve, pa je pomembno, da se zavedamo, da je izdelava le teh dosti bolj zapletena, kar posledično prinese dražjo proizvodnjo.

Če vse skupaj povzamemo, sem mnenja, da je obutev, ki posnema boso nogo, izredno pomembna za razvoj naših malčkov. Omogoča, da se noga razvija, kot bi se, če bi hodili popolnoma bosi. To posledično pripelje do manj težav, ko otroci odrastejo, saj se njihova noga razvija veliko lepše in bolj naravno. Tako sem vedno previdna pri nakupovanju čevljev različnih znamk, da kar se da posnemajo boso nogo.

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.